5 Cauze ale anxietății de separare la pisicile siameze

5 Cauze ale anxietății de separare la pisicile siameze

Pisicile siameze, foarte prietenoase și foarte sociabile, sunt o achiziție excelentă pentru familia ta. Este una dintre foarte puținele rase inteligente de pisici care se bucură să petreacă timp în preajma oamenilor. De fapt, pisica ta siameză prosperă în aventurile în aer liber și în interacțiunea cu oamenii. Iar atunci când pisica nu dorește nicio activitate în aer liber, tot ce are nevoie este să petreacă ceva timp în poala stăpânului său. Dar ce se întâmplă dacă nu sunteți acasă în cea mai mare parte a timpului? Sau când sunteți acasă, dar nu sunteți disponibil pentru animalul dumneavoastră de companie? În acest caz, pisica ta siameză poate suferi de anxietate de separare.

Există mai multe cauze ale anxietății de separare, de la stres și anxietate până la probleme de rutină, lipsa de stimulare și lipsa luminii zilei. Dar cea mai bună parte este că puteți gestiona anxietatea de separare la pisica dumneavoastră siameză. Tot ce trebuie să faceți este să vă dați seama de posibila cauză a anxietății de separare și să găsiți modalități de a o aborda. Și în timp ce încercăm să înțelegem mai bine anxietatea de separare la pisicile siameze, trebuie să începem prin a ști ce este anxietatea de separare și care sunt semnele comune ale anxietății de separare la pisicile siameze.

Ce este anxietatea de separare la pisicile siameze?

Anxietatea de separare este un comportament foarte comun recunoscut în rândul câinilor, dar unele rase de pisici sunt, de asemenea, predispuse la anxietate de separare. Iar pisicile siameze sunt una dintre ele. Pisicile siameze pot fi considerate creaturi independente, care se pot ține ocupate toată ziua. Cu toate acestea, ele sunt o rasă de pisici foarte socială. Mai mult decât atât, ele se bucură de interacțiunea umană și preferă să stabilească o legătură profundă, în special cu stăpânii lor. De asemenea, este posibil ca pisica ta siameză să stabilească o legătură profundă și cu alte animale.

În timp ce majoritatea părinților de animale de companie se bucură de acest atașament și de această legătură cu pisica lor siameză, nu își dau seama că acest atașament se poate dovedi excesiv. Iar atunci când persoana sau animalul preferat al pisicii siameze nu este prin preajmă pentru o perioadă de timp, aceasta poate începe să prezinte semne și simptome de anxietate de separare.

Semne și simptome ale anxietății de separare

Nu este întotdeauna ușor să îți dai seama de anxietatea de separare la pisicile siameze, dar acestea pot prezenta câteva semne și simptome care îți vor da o idee că pisica ta siameză se poate confrunta cu anxietate de separare. Unele dintre semnele și simptomele pot include

Urinarea în afara litierei

Poate cel mai comun semn de anxietate de separare pe care pisica ta siameză îl poate manifesta este murdărirea casei. De obicei, acestea țintesc bunurile proprietarului lor, cum ar fi patul sau alte obiecte de mobilier. În timp ce urinarea excesivă poate indica anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau infecțiile tractului urinar, anxietatea de separare poate fi unul dintre posibilele motive.

Atașament excesiv

Deși pisicile siameze preferă de obicei să stea în preajma stăpânilor lor și a altor membri ai familiei, dacă pisica ta este foarte lipicioasă în cea mai mare parte a timpului, ar putea fi un posibil indiciu al anxietății de separare.

Retragere socială

Deși pisicile siameze își exprimă de obicei bucuria atunci când se întâlnesc cu stăpânii lor după serviciu, dacă pisicile tale siameze par să te evite sau să se ascundă în loc să te salute, ar putea fi un posibil indiciu al anxietății de separare.

Toaletare excesivă

Când pisica ta siameză se confruntă cu anxietatea de separare, este obișnuit ca aceasta să se complacă în comportamente precum toaletarea sau lingerea excesivă. Ca urmare, își pot deteriora blana, în special în jurul părții inferioare a spatelui, abdomenului, coapselor și a membrelor anterioare. Cu toate acestea, pierderea blănii poate fi, de asemenea, un posibil indiciu al alergiilor alimentare sau de mediu. Prin urmare, este important să discutați cu veterinarul dumneavoastră despre acest lucru.

Pierderea poftei de mâncare

Un alt posibil semn al anxietății de separare pe care pisica dumneavoastră îl poate manifesta este pierderea poftei de mâncare. Pisica dumneavoastră poate refuza să mănânce, mai ales atunci când proprietarul încearcă să o hrănească.

Vărsături și diaree

Unele dintre semnele clasice de stres la pisicile dumneavoastră siameze sunt vărsăturile și diareea. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, un indicator al unor boli fizice.

Alte probleme de comportament

În afară de agățarea excesivă, dacă pisica ta siameză dă dovadă de un comportament distructiv, cum ar fi zgârierea ușilor sau lovirea pervazurilor ferestrelor, atunci există posibilitatea ca pisica ta siameză să sufere de anxietate de separare.

În calitate de părinte de animal de companie, trebuie să reții că unele dintre semnele și simptomele anxietății de separare se suprapun cu semnele altor afecțiuni de sănătate și comportament. Prin urmare, dacă observați oricare dintre semnele de mai sus, cel mai bine este să vă consultați cu medicul veterinar înainte de a stabili că pisica dumneavoastră siameză suferă de anxietate de separare.

Cauze ale anxietății de separare la pisicile siameze

Acum că ai deja câteva dintre semnele și simptomele pe care pisica ta siameză le manifestă atunci când se confruntă cu anxietatea de separare, iată câteva dintre cauzele anxietății de separare la pisicile siameze.

#1. Anxietate și depresie

La fel ca și oamenii, și felina ta are tendința de a se simți tristă sau deprimată. Pisicile siameze sunt predispuse la depresie, deoarece sunt o rasă inteligentă care se dezvoltă prin interacțiunea cu oamenii și cu alte animale. Atunci când le lipsește conexiunea cu oamenii sau interacțiunea cu alte animale, ele dezvoltă depresie, ceea ce duce la anxietate de separare.

Cum să o gestionezi?

Identificarea depresiei la pisicile siameze poate fi dificilă, dar odată ce veterinarul tău exclude toate condițiile medicale sau bolile posibile, îți poate sugera să petreci mai mult timp cu animalul tău de companie. În cazurile în care atenția pe care i-o acordați animalului dvs. de companie nu este suficientă, iar pisica dvs. siameză se luptă în continuare cu depresia și anxietatea, medicul veterinar vă poate prescrie medicamente anti-anxietate care pot fi de ajutor pentru pisica dvs.

#2. Hormonii legați de stres

Stresul nu este ceva ce experimentează doar oamenii. Acesta afectează toate ființele vii, inclusiv felina dumneavoastră. Hormonii legați de stres pot fi vinovații care declanșează anxietatea de separare la pisica ta siameză. Atunci când observați că pisica dumneavoastră siameză este stresată sau începe să devină anxioasă imediat ce sunteți gata să plecați din casă, hormonii legați de stres pot provoca anxietatea de separare.

Din cauza eliberării excesive a hormonului de stres în corpul pisicii, puteți găsi pisica dumneavoastră siameză cu stomac deranjat care duce la vărsături și diaree. Mai mult, nivelul excesiv de stres poate face ca pisica ta siameză să facă pipi și caca prin casă în loc de litieră.

Cum să o gestionezi?

Dacă hormonii legați de stres sunt cei care cauzează anxietatea de separare la pisica ta siameză, va trebui să lucrezi la gestionarea sursei de stres. Dacă plecarea dvs. din casă este ceea ce declanșează stresul, încercați să îndepliniți diferite sarcini în ordine variabilă, astfel încât să fie dificil pentru pisica dvs. să formeze o corelație între anumite sarcini care indică faptul că sunteți gata să plecați din casă.

Mai mult, faceți și sosirea dvs. înapoi acasă mai puțin emoționantă. Iar în timp ce sunteți plecat, asigurați-vă că felina dvs. este înconjurată de obiectele sale preferate. Puteți încerca, de asemenea, să folosiți difuzoare pentru pisici, care vă pot calma instantaneu pisica siameză.

#3. Separarea timpurie de familie

O altă cauză posibilă a anxietății de separare la pisica ta siameză este înțărcarea timpurie și separarea pisicii de familia sa. Atunci când pisicuțele siameze sunt separate de mama și de frații lor la o vârstă foarte fragedă, ele pierd legătura emoțională cu familia lor, ceea ce duce în cele din urmă la sindromul anxietății de separare.

Cum să îl gestionezi?

Deși este un lucru care de multe ori este în afara controlului tău, atunci când iei o pisică siameză, asigură-te că aceasta petrece în jur de opt săptămâni cu familia sa înainte de a o adopta.

Din păcate, nu prea ai ce să faci pentru pisicuțele orfane, în afară de a le iubi și a petrece mai mult timp cu ele.

#4. Lipsa de stimulare

Pisicile siameze sunt o rasă inteligentă care are nevoie de stimulare constantă. Un mediu lipsit de stimulare poate duce la depresie și anxietate la felina dumneavoastră, reflectând ca anxietate de separare.

Cum să o gestionați?

Pentru a face mediul mai primitor și mai atrăgător pentru pisicile dumneavoastră siameze, este important să investiți în jucării care să vă țină animalul ocupat în timp ce sunteți plecat. În plus, este de asemenea important să țineți ferestrele și perdelele deschise, astfel încât pisica dumneavoastră să se poată bucura de lumea exterioară. Cu toate acestea, asigurați-vă că luați măsurile de siguranță adecvate atunci când lăsați ferestrele deschise.

#5. Ora de vară

Ar putea fi o surpriză, dar ora de vară poate fi, de asemenea, o potențială cauză a anxietății de separare la pisicile siameze. Indiferent dacă pisica ta petrece mai mult timp în interior sau în exterior, lumina soarelui joacă un rol important în determinarea programului lor. Mai mult, pisicile sunt în mod natural atrase de lumina soarelui, așa că atunci când există o schimbare de oră, aceasta duce la stres și confuzie pentru pisica ta siameză, ceea ce se reflectă în cele din urmă ca anxietate de separare.

Cum să o gestionați?

Anxietatea de separare care este un rezultat al orei de vară se reglează în cele din urmă de la sine, pe măsură ce ceasul intern al pisicii se adaptează la noul orar.

Cuvinte finale

De la stres la înțărcarea timpurie, lipsa de stimulare și ora de vară, există mai multe cauze ale anxietății de separare la pisicile siameze. Odată ce identificați simptomele și excludeți alte posibile afecțiuni medicale care cauzează aceste semne, puteți gestiona anxietatea de separare a pisicii dumneavoastră. Tot ce este nevoie este un pic mai mult efort din partea dumneavoastră. În cele mai multe cazuri, anxietatea de separare ușoară dispare fără niciun tratament. Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil ca pisica ta siameză să aibă nevoie de intervenție medicală.