Alimentele umane pe care pisica ta siameză le poate mânca și nu le poate mânca

Alimentele umane pe care pisica ta siameză le poate mânca și nu le poate mânca

Îți iei o gustare somptuoasă, pornești televizorul și te întinzi pe canapea. Câteva secunde mai târziu, pisica ta siameză se îndreaptă spre picioarele tale și îți clipește acei ochi rugători și adorabili, cerându-ți o mușcătură sau două. Chiar dacă nu v-ar deranja deloc să vă împărțiți masa, ezitați pentru că nu sunteți sigur dacă acel aliment este sau nu bun pentru pisica dvs.

În acest blog, vom discuta câteva alimente umane pe care pisica dvs. le poate savura în siguranță (împreună cu alimentele de bază pe care ar trebui să le țineți departe de pisica dvs. siameză).

Alimente umane pe care pisicile siameze le pot mânca:

1) Pește

Peștele urma să fie întotdeauna primul element de pe această listă, nu-i așa? Singurul moment în care peștele este rău pentru pisica ta siameză este atunci când aceasta se tratează direct din acvariul tău de pești. În afară de asta, peștele gras, cum ar fi macroul sau tonul, poate ajuta la îmbunătățirea creierului, articulațiilor și vederii prietenului tău blănos.

2) Brânză

Roagă-ți pisica să ți se alăture data viitoare când mănânci brânză la micul dejun – conținutul de proteine și calciu este extrem de benefic atât pentru tine, cât și pentru pisica ta.

3) Carne

Carnea, cum ar fi carnea de vită și de pasăre, este o opțiune complet naturală pentru pisici. Cu toate acestea, trebuie să evitați șuncile sau mezelurile, deoarece acestea conțin niveluri ridicate de sodiu și se pot dovedi toxice pentru stomacul sensibil al pisicii dumneavoastră siameze.

4) Banane

Probabil că știți cât de importante sunt bananele pentru copiii în creștere, dar știați că acestea pot fi o opțiune destul de sănătoasă și pentru pisica dumneavoastră siameză? Acestea fiind spuse, bananele nu ar trebui să devină o parte obișnuită a dietei pisicii dumneavoastră, din cauza nivelului ridicat de zahăr.

5) Fructe de pădure

Fructele de pădure, cum ar fi căpșunile și afinele, au un nivel ridicat de antioxidanți care pot oferi multe beneficii atât oamenilor, cât și pisicilor. Acest lucru, împreună cu conținutul lor scăzut de zahăr, face ca fructele de pădure să fie o hrană bună pentru pisica dumneavoastră.

6) Morcovi

În timp ce legumele sunt o parte esențială a dietei umane, ele nu sunt nici pe departe la fel de importante pentru pisici. Totuși, acest lucru nu înseamnă că legumele nu sunt sigure sau chiar benefice pentru ele. Pisicuța ta siameză s-ar putea bucura de câțiva morcovi gătiți din când în când; cu toate acestea, asigură-te că eviți să îi dai morcovi cruzi, deoarece există posibilitatea ca pisica ta să se înece cu ei.

7) Pepeni

Pisicile se bucură de obicei de bucățele mici de pepene verde fără semințe, cu miere de albine sau cantalup. În plus, pepenii sunt bogați în vitaminele C și A – două dintre cele mai esențiale vitamine pentru oameni și animale.

8) Dovleci

Evitați condimentele și dați pur și simplu dovleacul ca hrană pisicii dumneavoastră siameze. Alături de o serie de alți nutrienți, piureul de dovleac este bogat în fibre, ceea ce poate ajuta la problemele digestive. În plus, deoarece pisicilor siameze le place să se lingă foarte mult, ele ajung adesea să aibă bulgări de păr în stomac – un alt lucru la care fibrele pot ajuta.

9) Orez

La fel ca legumele, orezul nu este o cerință pentru pisici, dar nici nu le va face rău. De fapt, dacă pisica ta siameză trece prin probleme digestive, un pic de orez s-ar putea dovedi chiar benefic.

10) Ouă

Abundând în proteine, ouăle sunt încă un aliment sănătos pe care îl poți (și ar trebui) să îl dai pisicii tale siameze. Totuși, optați pentru ouăle fierte, deoarece cele crude conțin uneori bacterii precum E.coli sau salmonella.

11) Fulgii de ovăz

Ovăzul este plin de fier, proteine și fibre – toate trei sunt extrem de avantajoase pentru sănătatea generală a pisicii tale siameze. În plus, dacă pisica dumneavoastră se luptă cu probleme de piele, aplicarea locală de ovăz poate fi de ajutor.

12) Spanac

Ați observat vreodată că pisica dumneavoastră siameză ronțăie o bucățică de iarbă? Pisicile adoră legumele cu frunze verzi – ca să nu mai vorbim de faptul că spanacul conține o mare varietate de vitamine. Cu toate acestea, spanacul nu ar trebui administrat pisicilor care se luptă cu probleme urinare sau renale.

Alimente umane pe care pisicile siameze nu le pot mânca

1) Alcool

Orice alimente sau băuturi care conțin alcool pot duce la probleme grave la pisici, inclusiv diaree, vărsături, probleme de respirație, comă și chiar moarte.

2) Aluat de drojdie

Dacă consumați pâine făcută din aluat de drojdie, ar trebui să evitați să împărțiți acea pâine cu pisica dumneavoastră siameză. Pisicile siameze au deja un sistem digestiv sensibil, iar aluatul cu drojdie poate duce la acumularea de gaze. Acest lucru poate face ca stomacul pisicii să se umfle și să se răsucească – o afecțiune care poate deveni rapid fatală. În plus, alcoolul este unul dintre subprodusele drojdiei, iar noi am vorbit deja despre problemele pe care alcoolul le poate provoca la feline.

Puteți, totuși, să îi dați pâine coaptă pisicii dumneavoastră siameze, cu condiția ca pisica să fie sănătoasă.

3) Cafea

Cafeaua conține metilxantine, cum ar fi cafeina și bromul. Aceste substanțe, atunci când sunt consumate de pisici, pot duce la diaree, vărsături, convulsii, tremurături și chiar moarte.

4) Ciocolată:

La fel ca și cafeaua, ciocolata conține cafeină (o metilxantină), ale cărei efecte au fost deja discutate mai sus. Diferitele tipuri de ciocolată conțin au concentrații diferite de metilxantină – ciocolata albă conține cea mai mică cantitate, în timp ce pudra de cacao conține cea mai mare cantitate. De regulă, însă, nicio ciocolată nu poate fi considerată sigură pentru pisici.

5) Nucă de cocos (apă și pulpă)

Pulpa și laptele din nucile de cocos proaspete pot declanșa probleme digestive la pisicile siameze. Apa de nucă de cocos are niveluri de potasiu care, în general, sunt nesigure pentru pisici, chiar dacă uleiul de nucă de cocos s-ar putea dovedi benefic pentru anumite probleme de piele cu care s-ar putea confrunta pisica dumneavoastră. Acestea fiind spuse, vă recomandăm să vă consultați medicul veterinar înainte de a pune în aplicare acest remediu.

6) Citricele

Grapefruitul, clementina, portocalele, lămâile și limetele sunt pline de acid citric, care poate declanșa diverse probleme la pisicile siameze. Fructele în sine, precum și semințele, cojile, frunzele și tulpinile acestora trebuie evitate. Deși cantități mici de citrice vor duce probabil doar la o ușoară supărare a stomacului, cantități mai mari pot provoca vărsături severe, diaree și suprimarea sistemului nervos.

7) Lactate

Intoleranța la lactoză este frecventă la feline, ceea ce înseamnă că produsele lactate (cum ar fi iaurtul, laptele sau brânza) nu se potrivesc bine cu sistemul lor digestiv. Deși evitarea completă a acestor produse este cea mai bună cale de urmat, puteți discuta întotdeauna cu veterinarul dumneavoastră despre alternative fără lactoză.

8) Stafide și struguri

Deși nu se cunoaște motivul exact al toxicității acestor produse, există dovezi că stafidele și strugurii pot provoca insuficiență renală la pisici (și chiar la câini).

9) Nuci

Nucile aparținând arborelui macadamia sunt toxice pentru pisici. Cu toate acestea, la fel ca stafidele și strugurii, cauza care stă la baza acestei toxicități nu este complet clară. Alte tipuri de nuci, cum ar fi nucile, nucile pecan și migdalele, conțin cantități mari de ulei și grăsimi care pot duce la stomacuri deranjante și chiar la probleme precum pancreatita la pisicile siameze.

10) Carne crudă/ insuficient gătită

Așa cum am menționat în prima secțiune, carnea crudă sau chiar insuficient gătită poate conține bacteriile E.Coli și Salmonella. Din acest motiv, pisicile care consumă diete cu carne crudă se confruntă cu frecvente probleme gastrointestinale.

11) Ouă crude

La fel ca și carnea crudă, ouăle crude ar putea fi infestate cu Salmonella. Indicațiile unei infecții cu Salmonella sunt febra, diareea și vărsăturile. În plus, ouăle crude au avidină, care este un fel de enzimă ce împiedică absorbția biotinei la pisici (biotina este esențială pentru sănătatea blănii și a pielii).

12) Peștele crud

Și peștele crud este vulnerabil la bacteriile care pot duce la intoxicații alimentare la pisicile siameze.

13) Anumite legume

Deși pisicile pot consuma în siguranță diverse legume, altele, cum ar fi arpagic, eșalotă, ceapă verde, praz, usturoi și ceapă se pot dovedi dăunătoare. Aceste legume pot duce la probleme gastrointestinale la pisici și ar putea chiar să le afecteze celulele roșii. Orice alimente care conțin aceste ierburi sau legume (cum ar fi pâinea cu usturoi) trebuie, de asemenea, evitate.

Cuvânt final

Iată o listă destul de cuprinzătoare a tuturor alimentelor sigure și nesigure pentru pisica ta siameză. Data viitoare când prietenul tău felin cere o porție din gustarea ta, vei ști exact ce trebuie să faci.

Dacă crezi că pisica ta siameză a ingerat sau mâncat ceva dăunător, apelează imediat la un medic veterinar – nu aștepta până când pisica ta începe să dea semne de boală.