Pisica siameză scrâșnește dinții: Cauze și sfaturi pentru a-l preveni

Pisica siameză scrâșnește dinții: Cauze și sfaturi pentru a-l preveni

Scrâșnitul dinților, cunoscut și sub numele de bruxism, este o afecțiune comună la pisicile siameze. Dacă sunteți proprietarul unei pisici, probabil că v-ați auzit pisica siameză scrâșnind din dinți. Cu toate acestea, în calitate de părinte de animal de companie, trebuie să știți că scrâșnitul dinților poate fi comun, dar nu este normal. Atunci când vă auziți sau vedeți pisica dumneavoastră scrâșnind din dinți, să știți că ceva nu este în regulă cu animalul dumneavoastră de companie. De fiecare dată când prietenul tău felin își scrâșnește dinții, s-ar putea să auziți sunetul de pocnitură sau de clănțănit. În plus, puteți observa acest comportament și atunci când pisica dumneavoastră își mișcă maxilarul dintr-o parte în alta (în loc de mișcarea obișnuită de sus în jos asociată cu mestecarea mâncării).

Deși scrâșnitul dinților este destul de comun în rândul pisicilor siameze, ar trebui totuși considerat un simptom, deoarece arată că ceva nu este în regulă cu pisica dumneavoastră. Pisicile siameze își scrâșnesc de obicei din dinți atunci când au dureri. De obicei, durerea este asociată cu afecțiuni ale cavității bucale, cum ar fi afecțiuni ale gingiilor, stomatită și fracturi dentare, din cauza cărora prietena dumneavoastră felină poate scrâșni din dinți. Cu toate acestea, și alte afecțiuni medicale pot face ca pisica dumneavoastră siameză să scrâșnească din dinți. Din fericire, puteți preveni scrâșnirea dinților pisicii dumneavoastră siameze solicitând asistență medicală imediată prin tehnici de gestionare a durerii și asigurându-i o bună sănătate fizică și orală.

În această postare, analizăm câteva dintre motivele pentru care pisica ta siameză poate scrâșni din dinți. Mai mult, facem o incursiune în unele dintre modalitățile prin care puteți preveni acest comportament la prietenul dumneavoastră felin, astfel încât să știți că animalul dumneavoastră de companie se bucură de o sănătate de top și de timp fără dureri alături de dumneavoastră și de familia dumneavoastră.

De ce își scrâșnește dinții pisica mea siameză – Identificarea cauzelor

Pot exista mai multe motive pentru care pisica dumneavoastră siameză își poate scrâșni dinții. Cu toate acestea, comportamentul este adesea asociat cu durerea. Mai mult, durerea legată de bolile cavității bucale este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care pisica ta siameză scrâșnește din dinți. Unele dintre afecțiunile cavității bucale care pot duce la scrâșnirea dinților includ dinții nealiniați, boli inflamatorii ale gingiilor, afte bucale, fracturi ale dintelui și stomatită. Haideți să analizăm mai îndeaproape fiecare dintre cauze.

Nealinierea dinților

Alinierea anormală a dinților, cunoscută și sub numele de malocluzie, este una dintre cauzele potențiale ale scrâșnirilor dentare. În mod obișnuit, o felină tânără va avea 26 de dinți de lapte până la vârsta de șase luni. Cu toate acestea, pe măsură ce pisoiul crește, acesta dezvoltă 30 de dinți. Malocluzia este o afecțiune care apare atunci când maxilarul superior și cel inferior al pisicii dumneavoastră nu se potrivesc din cauza alinierii greșite a dinților. Deși afecțiunea se poate dezvolta la o vârstă mai fragedă, de obicei se agravează în timp, pe măsură ce pisica dumneavoastră devine adultă.

Ca urmare a dinților nealiniați, pisicii dumneavoastră siameze îi poate fi dificil să ia și să mestece mâncarea. În plus, dinții nealiniați sunt mai predispuși la acumularea de placă și tartru și au un risc crescut de infecții în cavitatea bucală.

Nealinierea dinților este destul de frecventă în rândul pisicilor siameze și persane, aceasta fiind una dintre cele mai importante cauze pentru care este posibil să vă găsiți felina dvs. scrâșnind din dinți.

Boala inflamatorie a gingiilor

Cunoscută din punct de vedere medical sub numele de gingivită sau parodontită, inflamarea gingiilor pisicii dvs. siameze este o altă cauză principală de durere și scrâșnire a dinților asociată. Numai în SUA, bolile inflamatorii ale gingiilor, inclusiv gingivita și parodontita, afectează peste 70% dintre pisicile cu vârsta de peste 3 ani.

Afecțiunea se dezvoltă atunci când tartrul și placa se acumulează pe dinții pisicii dumneavoastră. În cele din urmă, bacteriile orale își găsesc drumul spre baza dinților pisicii dumneavoastră, care este atașată de gingii, ceea ce duce la inflamație și roșeață. Atunci când este abordată la timp, gingivita poate fi tratată, iar afecțiunea poate fi inversată; cu toate acestea, dacă nu este tratată, problema poate progresa într-un stadiu ireversibil și poate duce, de asemenea, la infecții mai grave și, în cele din urmă, la pierderea gingiilor și a oaselor.

Dacă observați că pisica dumneavoastră siameză scrâșnește din dinți, este o idee bună să aruncați o privire în jurul cavității bucale a felinei dumneavoastră și să verificați dacă există semne de inflamație în cavitatea bucală a pisicii dumneavoastră.

Ulcerele bucale

O altă cauză frecventă a scrâșnâitului din dinți la pisica ta siameză este ulcerul bucal. Cunoscute și sub numele de afte, aftele nu sunt întotdeauna dureroase. Cu toate acestea, deoarece sunt răni deschise pe gingiile sau pe limba pisicii dumneavoastră, ele sunt adesea una dintre cele mai frecvente surse de disconfort la pisici.

Este important ca proprietarii de pisici să știe că aftele bucale pot fi un simptom al altor afecțiuni medicale, cum ar fi herpesul felin, lupusul sistemic și intoxicația uremică. Indiferent de cauza aftelor bucale, acestea reprezintă o afecțiune deranjantă pentru pisici. Prin urmare, aftele bucale pot fi una dintre cauzele pentru care pisica ta siameză poate scrâșni din dinți.

Fractura dintelui

Traumatismul care duce la fracturarea dinților este o altă afecțiune a cavității bucale care poate duce la durere și disconfort și are ca rezultat scrâșnirea dinților. Pisicile siameze sunt deosebit de susceptibile la fracturarea vârfului dintelui superior. Fractura dentară poate fi incomodă și dureroasă pentru felina dumneavoastră, deoarece afectează mușcătura pisicii dumneavoastră și face ca pisica siameză să scrâșnească din dinți.

Stomatita

O afecțiune a cavității bucale care este deosebit de dureroasă pentru pisicile siameze este stomatita și este una dintre cele mai frecvente cauze ale scrâșnirilor dinților. Afecțiunea este o tulburare autoimună la pisicile siameze, în care sistemul imunitar reacționează în mod exagerat atunci când placa se adună în jurul dinților. Ca urmare, aceasta duce la inflamarea gingiilor și a altor țesuturi sănătoase din cavitatea bucală, care în cele din urmă provoacă înroșirea și îngroșarea țesuturilor bucale.

Dacă nu este tratată, afecțiunea poate progresa și poate afecta și partea din spate a gâtului și faringele oral. Stomatita este extrem de dureroasă și este una dintre cauzele pentru care pisica ta siameză poate scrâșni din dinți.

Alte probleme de sănătate care pot duce la scrâșnirea dinților

În timp ce afecțiunile cavității bucale sunt o cauză comună a scrâșnirilor dinților la pisici, problemele de sănătate din afara cavității bucale pot duce, de asemenea, la scrâșnirea dinților. Unele dintre celelalte afecțiuni de sănătate care pot duce la scrâșnirea dinților includ

  • Boala inflamatorie intestinală,
  • Pancreatita,
  • Cancerul și
  • Ulcerul gastrointestinal.

Mai mult, pisica ta siameză poate scrâșni din dinți și din cauza unor afecțiuni comportamentale și mentale.

Cum să previn scrâșnitul dinților la pisica mea siameză?

Dacă observi că pisica ta siameză scrâșnește din dinți de ceva timp, cel mai bine este să acorzi atenție felinei tale pentru a-ți putea da seama de cauza scrâșnitului dinților. Odată ce știi de ce pisica ta siameză scrâșnește din dinți, poți lua măsurile adecvate pentru a remedia problema. Mai mult, puteți lua măsuri și pentru a preveni cauza potențială a scrâșnirilor din dinți.

Să analizăm câteva dintre modalitățile care vă pot ajuta să rezolvați problema scrâșnirilor dinților pisicii siameze. În plus, veți afla și sfaturi pentru a o preveni.

Identificarea cauzei scrâșnirilor din dinți prin solicitarea de asistență medicală

Poate că prima și cea mai importantă măsură pe care trebuie să o luați imediat ce observați că pisica dumneavoastră scrâșnește din dinți este solicitarea de asistență medicală. Asigurați-vă că programați o programare la medicul veterinar, astfel încât să puteți identifica care este afecțiunea medicală care îi provoacă pisicii dumneavoastră scrâșnirea dinților. În cele mai multe cazuri, afecțiunile cavității bucale sunt de vină pentru acest comportament, dar nu este întotdeauna așa. În unele cazuri, alte afecțiuni de sănătate pot cauza durerea, ceea ce duce la scrâșnirea dinților. Prin urmare, identificarea cauzei este primul pas atunci când vine vorba de îmbunătățirea scrâșnirilor dinților pisicii tale siameze.

Managementul durerii și abordarea problemei subiacente

Odată ce medicul veterinar a identificat acea cauză, următorul pas este să abordați problema subiacentă. Dacă felina dumneavoastră suferă de durere din cauza unei boli inflamatorii a gingiilor sau a unor ulcere bucale, asigurați-vă că lucrați îndeaproape cu medicul veterinar, astfel încât să puteți aborda cauza disconfortului. Cu cât mai repede veți obține tratamentul, cu atât mai bine pentru felina dumneavoastră, deoarece va începe să se simtă mai bine în curând, ceea ce probabil va reduce scrâșnitul dinților.

Planul de tratament include gestionarea durerii urmată de îngrijire preventivă, astfel încât pisica dumneavoastră să se poată bucura de o sănătate bună, ceea ce reduce în cele din urmă riscul de scrâșnire a dinților.

Asigurarea unei bune sănătăți fizice și orale cu modificări ale stilului de viață

Odată ce cauza de bază este abordată și durerea și disconfortul inițial au dispărut, medicul veterinar vă poate recomanda câteva modificări ale stilului de viață pentru a vă asigura că felina dumneavoastră își menține o sănătate fizică și orală excelentă. Unele dintre măsurile care vă vor ajuta să preveniți scrâșnitul dinților includ următoarele.

  • Petreceți suficient timp și acordați atenție pisicii dvs. siameze, astfel încât să puteți identifica din timp orice potențială schimbare în comportamentul ei,
  • Programați vizite regulate la veterinar, deoarece ajută la diagnosticarea și tratamentul timpuriu înainte ca afecțiunea să se agraveze,
  • Asigurarea unei diete echilibrate pentru felina dumneavoastră,
  • Menținerea unor bune practici de igienă orală, cum ar fi periajul regulat și examinările orale frecvente,

Cuvinte finale

Scrâșnitul dinților, cunoscut și sub numele de bruxism, este destul de frecvent în rândul pisicilor siameze; cu toate acestea, nu este normal. Pisica dumneavoastră siameză poate scrâșni din dinți din cauza oricărei afecțiuni orale sau a altor afecțiuni de sănătate. Petrecând timp cu felina dvs. și programând vizite regulate la veterinar, puteți identifica din timp cauza care stă la baza scrâșnirilor dinților și puteți lua măsurile adecvate pentru a preveni scrâșnirea dinților pisicii dvs. siameze.