Pisici siameze vs. pisici tonkineze: Cunoașteți diferențele în acest ghid complet

Pisici siameze vs. pisici tonkineze: Cunoașteți diferențele în acest ghid complet

Pisicile siameze și pisicile tonkineze se aseamănă în multe privințe și le puteți confunda doar după aparențe. Cu toate acestea, atunci când începeți să acordați o atenție deosebită, puteți începe să observați diferențele dintre cele două. Fiecare rasă de pisici are personalități distincte și îndrăznețe care sunt inconfundabil de unice. Dacă intenționați să adoptați una dintre aceste pisici, cel mai bine este să vă documentați în prealabil, astfel încât să puteți avea grijă de animalul dvs. de companie în mod corespunzător în momentul în care intră în noua lor casă. Așadar, acest articol vă oferă un ghid cuprinzător despre pisicile siameze vs. pisicile tonkineze, astfel încât să puteți cunoaște diferențele dintre cele două rase.

Fapte despre pisicile siameze și tonkineze

Înainte de a aprofunda diferențele dintre aceste două rase de pisici, ar trebui să aveți o înțelegere clară a unor fapte de bază despre aceste pisici. În acest fel, vei putea determina în mod eficient dacă o rasă este potrivită pentru tine sau nu. Luarea unei decizii în cunoștință de cauză atunci când îți iei un animal de companie este necesară, deoarece te asigură că ești capabil să ai grijă de el și că animalul tău de companie este fericit în noua sa casă.

Fapte despre pisicile Tonkinese

Pisicile Tonkinese nu sunt o rasă în sine. Ele sunt un produs al încrucișării dintre pisicile siameze și birmaneze. Prin urmare, ele arată destul de asemănător cu pisicile siameze. De fapt, ele vin, de asemenea, în 4 categorii de culori de blană, albastru, natural, platinat și șampanie. În plus, au trei subcategorii pentru fiecare dintre acestea. Subcategoriile se bazează pe nivelurile de contrast. Așadar, există:

 • Contrast scăzut (model solid)
 • Contrast mediu (model nurcă)
 • Contrast ridicat (model punct)

Aceste pisici sunt, de asemenea, originare din Thailanda, ca și pisicile siameze. Mai mult, ele moștenesc și unele dintre caracteristicile jucăușe și pline de viață de la rasele lor părintești.

Acestea fiind spuse, iată câteva date rapide despre pisicile Tonkinese (sau Tonk):

 • Durata de viață: între 10 și 15 ani
 • Greutatea medie (adult): între 10 și 14 lire sterline
 • Lungimea medie (adult): între 12 și 15 inci
 • Trăsături: Prietenos, jucăuș, iubitor, activ
 • Cerințe de îngrijire: Periere săptămânală (de două ori pe săptămână în unele cazuri)
 • Acceptă câini: Da

Informații despre pisicile siameze

Pisicile siameze sunt una dintre cele mai recunoscute și mai vechi pisici din lume. Este a 5a cea mai populară rasă de pisici din SUA în prezent. Dacă ați văzut o pisică siameză, ați văzut probabil că punctele sale sunt de culoare închisă, în timp ce restul corpului este de culoare deschisă. Punctele includ labele, masca feței, urechile și coada – practic, toate extremitățile corpului său.

Conform Asociației Fanilor Pisicilor (CFA), există doar 4 culori de pisici siameze. Acestea includ:

 1. Seal point
 2. Blue point
 3. Lilac point
 4. Chocolate point

Acestea fiind spuse, iată câteva date rapide despre pisicile siameze:

 • Durata de viață: între 10 și 15 ani
 • Greutatea medie (adult): între 2,5 și 3,5 kg
 • Lungimea medie (adult): între 10 și 15 cm
 • Caracteristici: Vorbăreț, jucăuș, pretențios, loial
 • Cerințe de îngrijire: Periere săptămânală
 • Acceptă câini: Da

Pisici siameze vs. pisici tonkineze

Acum că unele date despre aceste pisici sunt clare, este timpul să discutăm despre diferențele dintre pisicile siameze și pisicile tonkineze în ceea ce privește trăsăturile lor de personalitate și alți factori.

Iată câteva trăsături comparate între cele două tipuri de pisici.

Prietenia

Pisicile Tonk sunt una dintre cele mai prietenoase rase de pisici existente. Adoră compania umană și cel mai probabil vă vor urma oriunde vă duceți. Mai mult decât atât, este faptul că poți vedea bucuria vizibilă în comportamentul lor atunci când interacționează cu tine. Așadar, este ușor să formezi o legătură puternică cu animalul tău de companie în cazul pisicilor Tonk. De asemenea, pisicile Tonk se înțeleg foarte bine cu copiii și cu alte pisici – ceea ce este comun în rândul multor părinți de pisici.

Dacă aveți copii și pisici în casă, este întotdeauna cel mai bine să monitorizați interacțiunea dintre ei. Este posibil ca copiii să nu știe cum să se comporte cu pisicile în mod corespunzător și pot sfârși prin a vă răni animalul de companie. Așadar, încercați să vă învățați copiii cum să aibă grijă de animalele de companie și, în același timp, să supravegheați fiecare sesiune de joacă. De asemenea, pisicile Tonk au tendința de a se comporta prietenos și de a se simți confortabil cu oaspeții. Așadar, este posibil să vă găsiți pisica dumneavoastră frecându-se de oaspeții dumneavoastră.

Pisicile siameze sunt, de asemenea, pisici prietenoase. Ele vă urmăresc peste tot și vă țin companie. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de prietenoase ca Tonks. Așadar, este posibil să nu se înțeleagă foarte bine cu alte pisici din casa ta. Acest lucru va varia, desigur, de la un caz la altul, dar este un lucru care merită menționat. În plus, prietenia pisicilor siameze este de obicei rezervată persoanelor și animalelor de companie familiare. Ele nu interacționează prea mult cu fețele noi.

Vorbăreț

Dacă ați citit vreodată despre trăsăturile de personalitate ale pisicilor siameze, trebuie să fi aflat că această rasă este cunoscută pentru faptul că este deosebit de vorbăreață. Prin urmare, te poți aștepta ca pisica ta siameză să încerce să converseze cu tine. Vorbitul (sau mieunatul) este modul lor de a-și exprima afecțiunea. În plus, ele așteaptă și un răspuns din partea dumneavoastră, așa că va trebui să fiți atent la conversația sa. Dacă vă doriți un companion, atunci o pisică siameză este o alegere excelentă.

Pisicile Tonkinese, pe de altă parte, sunt mult mai docile. Ele sunt semnificativ mai liniștite decât pisicile siameze, ceea ce este grozav pentru proprietarii de animale de companie care nu doresc ca pisicile lor să le cicălească vocal în mod constant. Așadar, dacă vreți să aveți liniște în casă, o pisică Tonkinese se poate dovedi o alegere mai bună decât o Siameză.

Sănătate

De obicei, pisicile Tonkinese sunt mai robuste din punct de vedere al sănătății. Ele sunt predispuse la boli foarte genetice și sunt, în general, mai sănătoase decât alte pisici de rasă. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că îngrijirea acestei rase va fi mai ușoară, în special pentru noii proprietari de pisici. Acestea fiind spuse, pisicile Tonk pot suferi de afecțiuni gastrointestinale, astm și multe altele. Așadar, vizitați des medicul veterinar pentru a vă asigura că pisicuța dvs. este sănătoasă.

Pisicile siameze, însă, sunt mai predispuse la diverse boli. Unul dintre cele mai frecvente tipuri este boala gingivală și bucală. În plus, pisicile siameze tind să aibă tulburări gastrointestinale, boli de ficat, boli de inimă, astm, boli de rinichi și multe altele. Prin urmare, trebuie să vizitați periodic veterinarul pentru a monitoriza sănătatea pisicii dumneavoastră.

Unele asemănări între pisicile siameze și tonkineze

Un ghid despre pisicile siameze vs. pisicile tonkineze ar fi incomplet fără a discuta și unele dintre asemănările dintre cele două rase.

Pisici active și jucăușe

Atât pisicile siameze, cât și cele tonkineze sunt pisici jucăușe. Sunt creaturi inteligente și le place să interacționeze și să se joace cu oamenii și cu alte pisici. Aceste pisici au multă energie și, de obicei, hoinăresc și își explorează împrejurimile, fac zoom în casă și sar pe obiectele ridicate. Nu ar trebui să vă gândiți să obțineți niciuna dintre aceste pisici dacă sunteți în căutarea unei pisici relaxate.

De asemenea, din cauza inteligenței lor, aceste pisici se plictisesc ușor. Trebuie să le oferiți în mod constant atenție. De obicei, pisicile siameze sunt mai pretențioase și necesită mai multă atenție decât Tonks. Cu toate acestea, diferența nu este atât de semnificativă încât să fie menționată în discuția de mai sus. Așadar, ar trebui să te gândești să iei un companion pentru pisica ta (cum ar fi o altă pisică) dacă lucrezi mult și nu vei fi acasă în cea mai mare parte a zilei.

Nu sunt pretențioase la mâncare

Una dintre cele mai bune caracteristici la aceste pisici este că nu sunt pretențioase la mâncare. Ele tind să fie mulțumite cu orice hrană nutritivă pe care le-o oferiți. Cu toate acestea, atât pisicile Siameze cât și Tonk au obiceiul de a mânca prea mult. Așadar, va trebui să fiți atenți la cantitatea de mâncare pe care le-o dați. Dacă aveți mai mult de o pisică, asigurați-vă că monitorizați orele de masă. Împiedicați-vă pisica să mănânce din farfuria altei pisici dacă încearcă să o facă. Supraalimentarea poate fi dăunătoare pentru sănătatea pisicilor Siameze și Tonk.

Neastâmpărate

Aceste pisici nu se tem să se lase pradă unor năzbâtii pentru a se distra. Astfel, ele pot scăpa vaze, pot trage de rolele de toaletă și așa mai departe. De asemenea, pot sta cu ochii pe unde ascundeți mâncarea, cum deschideți sertarele și cum funcționează încuietorile ușilor dulapurilor. Astfel, pot încerca să aibă acces la ceea ce este ascuns acolo atunci când nu sunteți prin preajmă. Ceea ce puteți face pentru a contracara acest lucru este să țineți obiectele de mâncare departe de îndemâna pisicilor și să vă protejați casa de pisici.

Ultimele câteva cuvinte

Acum că sunteți conștienți de unele dintre diferențele subtile dintre pisicile siameze și pisicile tonkineziene, puteți alege un companion care să se potrivească cel mai bine cu dumneavoastră și cu gospodăria dumneavoastră. Pisicile siameze pot fi mai nevoiașe și mai vorbărețe, iar pisicile Tonkese sunt în general mai prietenoase și mai primitoare. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unei pisici iubitoare și active, nu puteți da greș cu niciuna dintre cele două rase.